prim_sighisoara

Ziua Limbii Române, zi a spiritului românesc.

Ziua Limbii Române, zi a spiritului românesc.

prim_sighisoara

Ziua Limbii Române, zi a spiritului românesc.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

 

,,Din vremuri imemoriale, limba română este identitatea felului nostru de a fi, de a  exprima în cuvinte lumea.

În ciuda variatelor influențe, limba română rămâne ea însăși pentru că este definitorie spiritului românesc.

De-a lungul timpului, poporul i-a recunoscut sfințenia limbii române, iar astăzi mai mult ca oricând să ne aplecăm asupra recomandărilor lingviștilor de a păstra limba română frumoasă, caldă și curată, așa cum am primit-o de la înaintașii noștri.

Nu există popor care să nu-și prețuiască limba. 

Să facem și noi tot ce ne stă în putere pentru promovarea  și cultivarea limbii române, acest pilon de referinţă a conştiinţei noastre identitare, a românilor de pretutindeni.” Primar, Prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

 

Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană, portugheză, retroromană, sardă și, desigur, de spaniolă și catalană. Un procent de 60% din cuvintele ce fac parte din vocabularul de bază al limbii române provin din latină.

Limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

Limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.

 

Primar,

Prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean