prim_sighisoara

Zamosc - Polonia

Oraşul Zamosc este situat în sud-estul Poloniei, în apropierea graniţei cu Ucraina şi este capitala regiunii Zamosky Estate, este văzută drept un centru economic şi cultural a regiunii.
Oraşul a fost întemeiat în secolul 16 de Lord Jan Zamoyski, oraşul a fost constatat printr-un document şi datează din 10 aprilie 1580. Arhitectul italian Bernardo Morando a proiectat oraşul ca o adevărată fortăreaţă şi a fost creată în stil renaşcentin, a fost considerată ca „Perlă a renaşterii”.

Centrul istoric este alcătuit din clădiri monumentale, impozante: castelul, clădirea primăriei, mănăstirea, lagărul de muniţie, dar şi multe case a locuitorilor. Clădirile au fost astfel construite, departe de clădirile în care se desfăşoară acitvităţi economice şi meşteşugăreşti, care servesc vieţii culturale şi spirituale.

Arhitectura oraşului, care nu are doar elemente poloneze şi italiene, ci şi elemente din cultura armeană, grecească, rusească şi iudaică, a atras de-a lungul timpului multe personalităţi, care au vizitat oraşul.
Oraşul a fost recunoscut în anul 1992 ca patrimoniu UNESCO şi în anul 1993 a devenit membru a OVPM (Organizaţia oraşelor incluse în patrimoniul mondial). Oraşul acordă o atenţie deosebită a colaborării cu secretariatul OVPM a statelor Europei centrale şi de est, implică şi oraşele de pe lista UNESCO: Banska Stiavnica, Biertan, Budapest, Ceśky Krumlov, Krakau, Dubrovnik, Istambuł, Kotor, Kalwaria Zebrzydowska, Kutna Hora, Litomyśl, Lwów, Moskwa, Nessebar, Nowgorod, Ohrid, Petersburg, Prag, Ryga, Salianbolu, Sighişoara, Split, Talin, Telc, Toruń, Trogir, Wilno, Warschau. Ca membru a acestei organizaţii, oraşul a câştigat multă experienţă în restaurarea monumentelor istorice.

Zamosc are o activitate bogată în domeniu relaţiilor internaţionale. Cea mai de durată relaţie de parteneriat este cea cu oraşul Hall, din Germania, care a început în anii 70  şi protocolul de parteneriat a fost semnat în 1989. Din 1991 Zamosc are relaţii de prietenie şi cu oraşul Zółkiew, din Ukraina, în anul 1998 a semnat protocolul de parteneriat cu un oraş din Ukraina, Sumy. În acelaşi an s-a semnat protocolul de parteneriat cu oraşul Loughborough, Marea Britanie, şi în 2003 s-a vorbit despre parteneriatul cu oraşul slovac Bardejov.
Parteneriatul  între Sighişoara şi Zamosc a fost iniţiat de Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, care a vizitate Sighişoara în iulie 2006. Cu toate că a fost prima lui vizită la Sighişoara, a descoperit că cele două oraşe se aseamănă foarte mult. Au avut loc vizite oficiale reciproce, două grupe de tineri au vizitat Sighişoara şi au participat la programul Festivalului Sighişoara Medievală. În scurt timp s-a stabilit semnarea protocolului de parteneriat.

Parteneriatul s-a încheiat oficial în septembrie 2007 în Zamosc. Semnarea protocolului de parteneriat cu Zamosc se bazează pe colaborarea oraşelor partenere pentru clădirea toleranţei, pentru înţelegerea şi clădirea unui viitor, în conştiinţa proprietăţilor naţionale şi regionale a Europei Unite, în domeniul: promovare, cultură, sport şi turism, monumente, economie şi social.
Împreună cu protocolul de parteneriat s-a semnat o declaraţie de interese pentru cuprinderea masurilor reciproce pentru încurajarea turismului. Cu această declaraţie Sighişoara s-a exprimat ca fiind de acord să publice prospecte despre puncte turisitce de atracţie ale oraşelor în limba partenerului şi să se împartă pe pieţe accesibile – de ex. birou turistic sau la târgul de turism, informaţii şi materiale, care vor fi neceasrea unui birou de informare despre oraşele partenere, pentru redare reciprocă.
În anul 2008, la sfârşitul lunii mai, a avut loc la Sighişoara festivitatea de înfrăţire. Cu această sărbătoare este încheiat cadrul oficial şi colaborarea începută poate să continue oficial.